Oмега 3,6,7,9. Що е то?

by 1TZ3XJPm

Oмега-3 и Oмега-6 мастните киселини  допринасят за важни жизнени функции и без тях животът би бил немислим, затова се наричат есенциални(незаменими) мастни киселини –  ЕМК.

Алфалиноленовата киселина (АЛК) oт семейството Oмега-3 и линоловата киселина (ЛК) от семейството Oмега-6 не могат да се синтезират от организма, затова трябва да се набавят с храната. АЛК и ЛК не се съдържат в плодовете, има ги в малки количества в протеините, зеленчуците, зърното и месото. Рибеното масло не е панацея, тъй като то съдържа Oмега-3 мастни киселини, които вашето тяло може да произвежда и в тях почти няма АЛК и ЛК. 100% растителни Oмега-3, 6, 7 и 9 са по-доброто решение.

Защо са важни ЕМК?

ЕМК са изключително важни за изграждане на клетъчните мембрани на всички клетки. Те предпазват от сърдечни болести, отразяват се благоприятно върху кожата и косата, регулират кръвната захар, предпазват от дегенеративни състояния на клетката, способстват за регулиране на тъканния метаболизъм  и др.

Френски и холандски учени доказаха, че трябва да приемаме повече Oмега-3 и Oмега-6  и да намалим количеството животински и рафинирани  мазнини.

Класификация

Класификацията на ненаситените мазнини се базира на мястото на техните двойни връзки. Числото след „Oмега” показва позицията, на която се намира първата двойна връзка в мастната киселина, гледано от метиловата страна на мазнината. Следователно Oмега-3, Oмега-6, Oмега-7 или Oмега-9 означават, че първата двойна връзка се намира респективно след 3-я, 6-я, 7-я или 9-я въглероден атом. Oмега-3 и Oмега-6 мастните киселини са винаги полиненаситени, докато Oмега-7 и Oмега-9 са винаги мононенаситени мастни киселини. Те всички имат различни функции.

Нека сме наясно с Oмега-3 и Oмега-6: не можем да живеем без тях, но и много хубаво не е на хубаво.

Когато доставяте на тялото си Oмега-3 и Oмега-6, вие трябва първо да се уверите, че то получава достатъчно количество витамин Е връзка към Ако приемате Oмега-3 и Oмега-6, не забравяйте витамин Е и каротини, които да предпазят мастните киселини от оксидация в следствие на свободните радикали. Червеното палмово масло съдържа 10 пъти повече каротини от морковите и изобилства от витамин Е.

Препоръчителен прием:

Препоръчителният прием на ден е ½ кафена лъжица (най-малко) до 1 супена лъжица (най-добре) растителни Oмега-3/6 масла.

Други препоръки:

1. Oмега-3/6, които са част от семейството на ненаситените мастни киселини, винаги трябва да се консумират студени. Никога не ги нагрявайте!

2. Д-р Д. Стайнберг от Калифорнийския университет препоръчва минимум 10% от калориите, които приемаме, да са от Oмега-3 и Oмега-6 мастни киселини.

3. Валидно е следното правило: колкото по-малко мазнини ядете, толкова по-голям ще е делът на полиненаситените мастни киселини. В диети с намалено количество на мазнините (15% калории от мазнини) този дял се равнява на 1/3. Това означава 1 част Oмега-3/6 към 2 части други здравословни мастни киселини. В богати на мазнини диети (над 40% калории от мазнини) този дял е 1 към 5.

4. Бутилираните Oмега 3,6,7,9 са много по-евтини от капсулираните. Ако се спрете на тях, винаги купувайте Oмега- 3,6,7,9, съхранявани в стъклена бутилка, никога в пластмасова.

Съвременното хранене е устроено така, че в тялото постоянно недостига омега-3, а другите две – 6 и 9, постъпват в излишък. Тази липса на равновесие е в основата на ред патологии като атеросклероза, съдови, мозъчни, сърдечни разстройства.

Мнения

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети